Calliope Tsoupaki (Piraeus, Griekenland, 1963) maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden Oosten. Ze combineert dat vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.

Haar muziek wordt geprezen om het melodische karakter, het warm geluid en de emotionele kwaliteit. Tot op heden bestaat haar oeuvre uit meer dan 100 werken voor diverse instrumentaties en instrumenten uit verschillende culturen (qaunun, ney, kemençe, hurdy gurdy, vielle, viola da gamba) van solo tot orkestwerken, koormuziek, dans, theater, opera en multisensorische projecten.
  • Holland Festival edities 2018, 2015, 2014, 2010 en 2008
  • 2015 en 2006 jurylid International Gaudeamus Music Week
  • 2001 composer in residence Sweelinck Conservatorium Amsterdam
  • 1998 composer in residence IEMA Centre Contemporary Music Athens
  • 1997 nominatie NPS Cultuurprijs
  • 1996 Sappho's tears nominatie International Rostrum of composers (Unesco)
Zij is een van de gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven, en werkt samen met, o.a. Eric Vloeimans, Pierre Audi, Paul Koek, Jordi Savall, Kees Boeke, Frances-Marie Uitti en ensembles als de Metropool Orkest, Nederlands Bachvereniging, Ensemble Tetraktys, Neue Vocalisten Stuttgart, Asko|Schönberg Ensemble, Nieuw Amsterdams Peil, Ergon Ensemble en Moscow Contemporary Music Ensemble.

Daverende successen waren haar opera's
Fortress Europe and Mariken in de tuin der lusten (nominatie Matthijs Vermeulenprijs 2017), de Lukas Passie, de zangcyclus Face of Love voor zangeres Nena Venetsanou, het oratorium Oidipous (nominatie Matthijs Vermeulen Prijs 2014), Narcissus (spel voor muziek en geuren ) Maria voor het Nederlands Blazers Ensemble, de kameropera's Dark (over Jeanne d'Arc, libretto Edzard Mik) en Vita Nova (gebaseerd op Dante's gelijknamige boek) en strijkkwartet Triptychon voor het DoelenKwartet.

Calliope Tsoupaki's muziek wordt uitgegeven door
DONEMUS, en uitgevoerd op hedendaagse muziekfestivals (Holland Festival, Focus Festival NY, November Music, Gaudeamus), in grote concertzalen als Carnegie Hall en Alice Tully Hall in New York, Megaron in Athene, Muziekgebouw aan het IJ en Stadsschouwburg in Amsterdam en is verkrijgbaar op cd.

Haar opera Fortress Europe (Opera Trionfo, Asko | Schönberg Ensemble en Nederlands Studentenkamerkoor) gaat over een van de belangrijkste onderwerpen van onze tijd: de vluchtelingencrisis. Dit werk, met een ongekend aantal uitvoeringen, kreeg lovende recensies. De wereldpremière vond plaats in Amsterdam op 20 maart 2017 tijdens het Opera Forward Festival 2017.

In 2015 haar opera Mariken in de Tuin der Lusten (Opera2day & Asko Schönberg Ensemble) gebaseerd op een late middeleeuwse Nederlandse tekst ging in premiere in Amsterdam, en daarna met een ongekend aantal uitvoeringen in Nederland, kreeg lovende recensies.

Zij woont sinds 1988 in Nederland en is als compositiedocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.