March 2017

recensie Oswin Schneeweisz - Fortress Europe

EEN LOMMERRIJK VAKANTIESTRAND EN DE VELE TRAGEDIES OP ZEE
"….Muzikaal is Fortress Europe ook een buitengewoon oorspronkelijke productie. De muziek van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki kent geen gelijke. Het is volstrekt uniek en past naadloos bij dit onderwerp. Haar idioom verwijst naar Byzantijnse kerkmuziek, Griekse volksmuziek en Italiaanse barok, zonder dat er een letterlijk citaat te bekennen valt. De partituur kent een grote melodische en harmonische vindingrijkheid. Zelf beschreef ze de muziek, die op uitstekende wijze werd uitgevoerd door Asko|Schönberg Ensemble en het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Bas Wiegers, als ‘een golf die over de luisteraar heen slaat: een verbeelding van de branding aan een lommerrijk vakantiestrand, maar ook van de vele tragedies op zee’. En zo is het maar net. De kwetsbaarheid van een eenzame hobo vind je bij Tsoupaki vlak naast het donderend geraas van het slagwerk. Prachtig! "
Lees verder hier>>

recensie Thea Derks - Fortress Europe

Fortress Europe: Prachtmuziek van Calliope Tsoupaki, problematisch libretto
Tijdens het slotapplaus voor haar nieuwe opera Fortress Europe schittert Calliope Tsoupaki (1963) maandag 20 maart door afwezigheid. Pijnlijk foutje in de communicatie bij deze productie van het Opera Forward Festival en Opera Trionfo in de Stadsschouwburg van Amsterdam.
Jammer, want de Grieks-Nederlandse componist heeft de bijval meer dan verdiend. In een kleine twee uur tijd voert ze ons mee op een meeslepende en enerverende muzikale reis, die perfect aansluit bij het thema van de vluchtelingenproblematiek.
Lees verder hier>>

Fortress Europe - Behind the scenes

voorbeschouwing
NRC Handelsblad 16 maart 2016

nrc

Wereldpremière - Fortress Europe - Sign of the Times

Opera Trionfo en Asko|Schönberg brengen een nieuwe opera met muziek van Calliope Tsoupaki over een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis: Fortress Europe
Het is de eerste aflevering van “Sign of the Times”, een serie nieuw te schrijven opera’s, die snel inhaken op de actualiteit. De opera vertelt het verhaal van Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad zij als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en het rumoer van angst en haat van populisten.
Opera Forward Festival i.s.m. De Nationale Opera
20 maart 2017 (première), 21 maart 2017, 22 maart 2017 - 20.00 uur
Amsterdam Stadsschouwburg, Rabozaal
Daarna tournee door het land
---
Fortress Europe is a new opera with music by Calliope Tsoupaki about one of the most important issues of our time: the refugee crisis. It is the first edition of Sign of the Times, a series of newly composed operas that relate to current affairs.
The story
The opera tells the story of Lady Europe and her son, the politician. Born in North Africa, the young woman Europe faced the world filled with courage and ideals. Now she lives in isolation in her apartment in Brussels. Meanwhile, her son fulfils the task of guarding the gate to Europe. A drama unfolds that is filled with political interests, personal desires and the fear and hate of populists.
Opera Forward Festival i.s.m. De Nationale Opera
20 March 2017 (première), 21 March 2017, 22 March 2017 - 8 p.m.
Amsterdam Stadsschouwburg, Rabozaal